Marts måned i Mindfulness havens guide

Hver måned året igennem gør jeg mig nogle tanker og udfører nogle ting i haven. Som noget nyt i 2017, så vil jeg gerne indvie dig i det. Sådan, at du (hvis du er haveejer) kan blive inspireret og få lyst til, at lave din egen Mindfulness have. Hvor du kan finde helse i krop og sjæl.

Du kan følge med her på bloggen trin for trin.

Cirka en gang om måneden vil der komme et blogindlæg omhandlende dette emne.

Januar indlægget kan du genlæse HER

Febuar indlægget kan du genlæse HER

 

Så tid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er her i marts og april jeg har travlt med at så, alle de frø jeg har købt eller byttet mig til. Det er så livsbekræftende, at se noget gro. Først går man i noget tid og tænker: “Kom nu op af jorden” eller “Nå, de frø duede nok ikke” osv. Men så lige pludselig pipler det op af jorden, i alle såbakkerne. Jeg bruger altid “Så og spirejord”. Alt andet er for hårdt til de små spirer. Snart er alle mine vinduskarme fyldt med spirerbakker. Vi har endda nogle steder nogle metal reoler i brug, så der kan stå flere spirebakker på en gang.

De første frø, som jeg satte til at spire var tomater, basilikum, hornviol og koriander.

Tomaer er sået på to måder. På den almindelige måde med købefrø og på en ny måde. Den nye måde er bare at skære nogle skiver af en frisk tomat og lægge dem i en potte med jod. Det  er første gang vi prøver det. Begge måder virker. Prøv at se en video med det HER

Basilikum savner jeg så meget. Dens duft og smag gør mig lykkelig, hvilken urt er din “lykkeurt”?

Jeg prøver for første gang, at så hornviol. Håber den vil sprede sig i haven. Den mindermig om min barndom i sommerhuset .

Smagen af koriander bryder jeg mig ikke om, men i den  friske udgave går det lidt bedre. Det er en urt jeg gerne vil blive “ven” med i år.

Jeg har købt en plante/så kalender i en Tiger butik. På den måde holder jeg styr på hvad jeg har sået.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantetid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra nu af kan man begynde, at plante hornviol og stedmoder blomster i krukker og altankasser udenfor. De kan godt tåle lidt nattefrost.

Det er så skønt, at tilføre have lidt farver, på denne årstid. De koster næsten ingenting på planskolerne.

Måske har du i efteråret, sat nogle blomsterløg i nogle krukker. De kan godt komme udendørs nu, hvis ikke de har stået udendørs hele vinteren. Mange af dem vil begynde at spire nu.

Blomster i haven året rundt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har været en af mine planer de sidste par år. For både at glæde mig og de besøgende i  Mindfulness haven.

De første blomster der kom var erantis, der kiggede op over sneen i januar. Derefter fulgte vintergækker i starten af febuar. Her i marts er der kommet krokus, blå anemone, julerose, min kejserbusk blomstrer og min kirsebærkorel blomstrer. Min kejserbusk har ellers været udsat for lidt af hvert f.eks. har den fået et andet træ ned over sig, der blev fældet. Det har åbenbart ikke slået den ud, tværdigmod. På det område er naturen så underlig nogle gange. Ligesom roser du klipper langt tilbage kan komme med en masse blomster.

 

Egen salat i drivhuset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I vinters såede jeg noget salat i nogle plantesække i drivhuset. Det var et eksperiment. Jeg ville se om jeg kunne få noget til at gro og overleve i kulden. Nu har vi haft en mild vinter så det er gået fint. Jeg har salatblade til at høste nu.

Snart er der også ramsløg at høste ude i naturen.

Roserne får “gødning”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har læst mig til, at kaffegrums er godt at komme ud på roserne lige nu. Jeg smider det bare omkring stilkene på jorden. Jeg syntes det er herligt, at kunne genbruge noget. Der findes selvfølgelig også rigtig rosengødning, du kan købe på planteskolen.

Kompost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da vi er vegetarer har vi faktisk en del planterester, skræl osv., som vi ikke bare smider i skraldespanen. Noget går til vores høns og andet til kompostspanden. Her kan du også smide tefiltre og kaffekrums. Når spanden er fuld kommer det ud i den lukkede kompostbeholder udenfor. Om sommeren er der fuld gang i den med orme. Det er en magisk beholder. For det er lige meget, hvor meget du fylder i, den bliver aldrig fyldt. Det skyldes at det klasker sammen og bliver omsat med tiden.

Noget jeg ikke smider i er: æggeskaller og rigtige madrester. Nogle siger man godt kan i en lukket kompostbeholder, men jeg vil ikke tiltrække rotter.

Jeg har lige købt mig en ny kompostspand og der er ingen lugt fra den. De poser man køber til den er endda kompostbare. Spand og poser er købt HER