Her er mit 6 morgenmads forslag ud af 7.

Koldt hævede boller er skønne, både fordi de smager af mere og er nemme at lave.

Du begrænser din brug af gær og dejen får den tid en god brøddej skal have.

Ved denne opskrift får du slet ikke dej på hænderne.

boller

Dagen før rører du dejen sammen. Jeg plejer at gøre det lige inden jeg går i seng. Så ligger dejen i en skål i køleskabet og koldt-hæver natten over. Om morgen lægger du dejen i “klatter”på en bageplade med en ske og bager dem. Der er ingen forhævning inden bagning. Så derfor kan du også nå at lave dem på en dag du skal på job. Sæt dem i ovnen og gå i bad og de er færdige, når du er færdig.

 

Dagen før rører du dette sammen:

5-6 dl koldt vand

gær klump på størrelse med en ært

3 dl havregryn(jeg bruger altid grove)

1 dl sesamfrø

1 dl hørfrø

1 dl solsikkefrø

2 dl groft mel (groft spelt mel eller grahamsmel)

hvedemel

Rør så meget hvedemel i at du får en dej der er ligesom meget fast havregrød. Eller sagt på en anden måde, at dejen begynder at danne en klump rundt om rørepinden når du rører rundt.

Du skal nemlig ikke bruge hænderne.

Stil nu dejen i køleskabet.

Næste dag sætter du bollerne på bagepladen med en ske. Det ligner lidt dejklatter fremfor boller.

Bollerne bages ved 200 grader i 25 min.

Tag dem ud og lad dem afkøle lidt.

p.s Du kan i virkeligheden blande hvad som helst i dejen, lige hvad du har lyst til. Du kan f.eks undlade frø og groft mel og kun hvedemel med  rosiner osv. Dem lavede jeg selv til jul.Prøv dig frem.

bolle 1