Marts måned blev i ældre tid kaldt for Tour eller thord måned. Nogle mener, at den var opkaldt efter den nordiske Gud Thor ( andre giver et andet bud: Nemlig at navnet er afledt af ordet tord, der på gammel nordisk betyder gødning. I marts måned kørte man nemlig gødning på markerne).

Thor er tordenguden i den nordiske mytologi. Han er søn af krigsguden Odin. Han tog ofte til Jætternes land og bekæmpede dem.

Vikinge sang til melodi grand prix

”Å nej” tænker jeg når jeg læser det og når jeg hører noget om vikinger. Sidste gang jeg tænkte det var til det Danske melodi grandprix. Her vandt Jonas Rasmussen med Higher Ground. Jonas optræder som viking og på senen er der vikingeskibe. Jeg tænkte “ Å nej, nu trækker de vikinge kortet igen”. Måske, fordi vikinger er blevet dyrket så meget, med serierne “Games of thrones” og “ The vikings”, som jeg ikke engang har set, men hørt meget om.

Avertion og tiltrækning

Jeg indrømmer at jeg både lider af “ aversion og tiltrækning” med hensyn til vikingerne.

Jeg  føler mig tiltrukket af deres smykker. Jeg går selv med to kopier af originale vikinge ringe. Jeg syntes, udsmykningen af deres vikingeskibe er fantastiske. Der er noget fascinerende over vikingernes styrke og råhed. Hvis man f.eks ser et vikingeskib og tænker på, at i disse åbne skibe sejlede de til lande, som Island og Amerika. Jeg er ikke i tvivl om, at det har været nogle barske oplevelser, at sejle i dem på åbent hav.

Jeg fascineres også af, at mænd var mænd dengang, uden at gå dybere ind i en forklaring om hvad jeg mener med det.

Men jeg føler aversion imod historierne om vikingernes krigstugter, hvor de tog ud og dræbte, plyndrede og voldtog kvinder. For til sidst, at hjembringe dem som slaver. Det syntes jeg på ingen måde er okay. Det er en side af mine nordiske rødder, som jeg er pinlig over og ihvertfald ikke vil prale af.

Et mindfulness princip

Indenfor mindfulness er “Avation og tiltrækning” en af de syv principper, som man taler om.

Det handler om, at man først og fremmest skal være sig bevist om sine aversioner og tiltrækninger. Vide, at de fleste mennesker er styret af de to yderpunkter.

Det handler om, at befri sig fra dem og ikke lade sine følelser styre i de to retninger hele tiden.

Vi mennesker har nogle handlemønstre, der får os til at søge hen imod nydelse eller flygte fra smerte og den stræben driver os væk fra hvem vi er.

De mønstre, der der driver dig er måske nogle du har påtaget dig som barn, måske er det slet ikke dig mere.

“Frihed ligger i ikke at være en slave af begær eller modstand. I ikke at måtte reagere- men at leve med. Ånde med. I at acceptere begæret og modstanden”. – citat Charlotte Mandrup 

Så i stedet for, at hidse mig op over endnu et “Vikinge kort”, så vil jeg nyde Danmarks bud til Melodi grand prix 2018, for det, som det nu bare er. En sang med en god melodi. Du kan høre den Her