009

I går aftes var jeg til en arrangement om aften på Nørrebro.

Det var bladet “Haven”, der arrangerede det. Vi skulle rundt og se på noget Urban gardening, som er små spændende by haver, ofte steder man ikke havde regnet med det. Det kan være i baggårde, på tage og midt i rabatter, i princippet der hvor der nu engang er en grøn plet der ikke bliver dyrket.

Begrebet er ikke opstået herhjemme, men nu har nogle Københavnere taget det til sig.

Det mest kendt fra England og USA og Cuba. På Cuba opstod det ud fra arbejdsløshed. Som jeg en udsendelse med fornylig. Dette førte mange steder til, at folkene i byere ikke havde noget sted og bo og meget fattigdom. Af mangel på mad begyndt man, at dyrke hver en grøn plet i byen for, at overleve og det nu blevet helt omfattende. Maden er også økologisk og 80-90 % af grønsagerne bliver nu lavet i byerne.

Flot initiativ, der startede ud fra en overlevelses gen vi mennesker har.

Vi så denne aften på en have, der ligger på taget af Blågård skole, som sådan cirka ligger på bagsiden af Assistens kirkegård. På Hans Tausensgade 4, på Nørrebro. 

 

025

Man tager en udendørs elevator op. For neden i elevatoren står, der et skilt, hvis der er nogen på taget til, at åbne for jer. Så skal I bare ringe på telefon nummeret, så åbner de for jer. De er ikke sådan guider til stedet, men der passer haven og er med i fælleskabet omkring den. Men ofte vil de selvfølgelig gerne besvare spørgsmål og fortælle. Det hele startede med en mand, der tog initiativet til, at finde et sted, hvor de måtte lave sådan en have.  De endte med, at måtte låne dette tag af skolen gratis. 

034

Der efter er, der kommet flere hjælpere til. De er cirka 3-6 der passer haven frivilligt.

Initiativet blev taget udefra et ønske om selv at dyrke sine grønsager, selvom man bor i byen og gerne økologisk.

Det fantastik, at stå på et af Københavns tage og se ud over byen og samtidig stå midt i sådan en grøn oase.

Alt er bygget ud fra et bæredygtigt princip og af ting de har fået. Alt er også 100% økologisk. Meget velholdt ser det hele ud.

 

029

Man har eksperimenteret  med planter, der godt kan lide at stå ved siden af hinanden og det at, sætte nogen sammen, der ikke burde kunne lide det. Der bliver lavet planer over bede og nogle er efter Perma kultur ideerne.

Du kan næsten ingen støj høre heroppe og der også bistader lidt udenfor selve haveområdet.

Der er borde og bænke, så du sagtens sidde bare nyde en pause heroppe engang imellem.

Jeg bliver helt høj på sådanne initiativer. Der er mange ting i medierne, man kan gå og bekymre sig om og tænke” hvad er det for en fremtid vi går i møde”. Men når jeg møder sådan noget( selv om det er i lille stil, det jo ikke sådan, at det foregår på alle tage af København). Så får jeg det sådan inden i “At der er håb forude”.

020

 Kan i den grad anbefale, at tage med på nogle af de skønne grønne arrangementer bladet “Haven” arrangere. Mød nogle andre mennesker med samme grønne interesser og kom ud og se noget du ikke anede eksisterede .

Jeg kan anbefale, at se haven, det er besøg værd, en helt speciel oplevelse, bliv inspireret. En pause fra byens støj og trafik. Sæt dig op helt alene en dag og nyd stilheden og det, at sidde der højt til vejr i alt det grønne(meget meditativt). Genfind følelsen af at være forbundet til naturen.

Ellers jeg vil anbefale dig til at gå sammen med andre om, at lave en have midt inde i byen, som I kan få glæde af på mange måde. Det kan være så helsebringende, at gå og “nusse” med, livsbekræftende. Lær dine børn, hvor maden kommer fra og hyg jer med at spise det hele sammen.

God fornøjelse!

Næste gang kommer forsættelsen, for vi så endnu en speciel have den aften!