For nylig havde jeg en klient, der brugte tre bestemte ord- op til flere gange.

Nemlig disse: ”Jeg burde”, ”Jeg bør også” og” jeg er nødt til”

Mit første råd er:

  1. Du skal øve dig i, at slette disse tre ord fra din ” ordbog”. De må simpelthen ikke eksisterer mere. Fordi de ikke er gode for dig og mange gange bliver de brugt til, at slå dig selv oven i hovedet med.

Det kan være i sætninger som disse de bliver brugt:

”Jeg burde også tage mere hensyn til mig selv”

”Jeg burde også huske at holde pause! ”

”Jeg er nødt til at tage den nattevagt, der er ikke andre end mig tilbage”

”Jeg er nødt til at gå på arbejde selvom jeg er syg”

”Jeg bør også blive længere i dag for at skemaet hænger sammen” osv.

 

Jeg kunne blive ved for jeg har selv været god til at sige dem engang.

Desuden jeg har hørt disse sætninger sagt mange gange.

Kan du genkende nogle af dem?

Der er nok nogle ting du bliver nødt til, at leve med for at beholde dit arbejde.

Men prøv, at stille dig selv spørgsmålet som: er jeg nødt til at gå på arbejde selvom jeg er syg?

Ved du med sikkerhed om du er nødt til at ofre din glæde, egne behov, helbred og i sidste ende dit arbejde? For det er det der sker. Du brænder ud og bliver sygemeldt og kan risikere at miste dit arbejde.

Så mit andet råd er:

  1. Stil dig selv spørgsmål, når du er i situationen- om du nu er nødt til, burde og bør.

Mange kan mærke på deres krop, når de gør noget som de er ”tvunget” til.

Når vi ikke hører efter hvad vores fornuft siger, så tager kroppen over. Den prøver på alle måder at fortælle dig at lige nu er du gået for langt. Det giver hovedpine, hjertebanken, ømme kæber og ondt i maven.

Mit tredje råd er:

  1. Begynd at læg mærke til dine kropssignaler. I hvilken situationer dukker de op? Overvej om du er nødt til det du lige nu er i gang med? Begynd at reparere de steder hvor du er gået over din egen grænse. Gå tilbage og sig at du alligevel ikke kan tage den nattevagt eller gå hjem hvis du er gået syg på arbejde. Begynd fra i morgen med at tage din pause og øv dig i at gøre en ting hver dag, hvor du tager hensyn til dig selv.

 

Husk især på dette, hvis du arbejder med omsorg for andre:

I sikkerhedsvejledningen om iltmasker på alle passerfly står der: ”Tag altid selv iltmaske på før du hjælper andre”.