For et par måneder siden blev jeg præsenteret for Wim Hofs vejrtræknings metode. 

Jeg husker jeg tænkte: “Ej, det vist ikke lige mig”, fordi det er en dynamisk vejrtræknings metode. 

Min erfaring med vejrtrækning

Jeg har lært vejrtræningsmetoder indenfor mindfulness. Her handler det mere om at blive bevist om sin vejrtrækning, få sin vejrtrækning helt ned i maven, cirkulær vejrtrækning osv., der alle handler om at berolige et stresset sind. At man altid har sin vejrtrækning, som et anker til, at “komme hjem” i kroppen. Jeg tror faktisk at det er derigennem, at jeg altid er blevet frarådet dynamisk vejrtrækning, da man kunne blive svimmel osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wim Hofs vejrtræknings metoden

Wim Hof metoden er som sagt dynamisk, på den måde, at man trækker vejret hurtigt ind og ud af tre “runder” med 30 vejrtrækninger i hver runde. Der skal ikke være nogle pause mellem indånding og udånding. Man skal lave vejrtrækningerne så dybe som muligt, så man får meget luft ind i lungerne for så at puste mindre ud igen inden næste vejrtrækning. Imellem de tre “runder”, som det kaldes, skal man holde vejret i først 30 sekunder, næste gang 1 min og sidste gang 1,5 min. Det mærkelige her er, at man skal holde vejret, når man lige har pustet ud (normalt trækker man vejret ind og holder vejret), det magiske er, at man bedre kan holde vejret, når man lige har lavet de dynamiske vejrtrækninger. Efter man har holdt vejret i de her forskellige længder, trækker man frisk luft ind og holder igen vejret i 15 sekunder, inden man går videre til næste runde på 30 dynamiske vejrtrækninger.

Imens man holder vejret kan man godt mærke, hvordan blodet bevæger sig rundt i kroppen. Det prikker lidt i fingerspidser og fødder, det er helt normalt. Det er blodet der bliver iltet.

Wim Hof metoden

Wim Hof metoden er meget mere end vejrtrækning. Den handler overordnet om, at finde tilbage til din iboende kraft. Den kraft der gjorde at man før i tiden, som menneske, kunne overleve ekstreme kuldegrader. Nu til dages opvarmer vi vores hjem og biler. Over tid har vi som mennesker fjernet os mere og mere fra naturen, og har glemt vores indre kraft, som vi havde, da vi levede i naturen.

Derfor går metoden også ud på at bade i søer og isvand om vinteren og, at gå med lidt tøj på ved kuldegrader. Da det får kroppen til at producere mere  lykkehormon.

Han er selv blevet kaldt Ismanden, da han har udført en række ekstreme forsøg både med sig selv og med professionelle. 

Hvilket i kan se mere om HER

Men overordnet går metoden ud på at gøre os mere lykkelige, sunde og kraftfulde.

Min erfaring med Wim Hof metoden

Jeg oplevede selvfølgelig første gang, at blive svimmel. Jeg har dog kun oplevet, at blive svimmel første gang. Den dag sad jeg op og gjorde det. Man kan både sidde eller ligge. Nogle dage kan jeg mærke, at det er bedst at ligge og gøre det.

Jeg oplever, at jeg bliver klarere i hovedet, det giver god mening, når metoden ilter blodet. Jeg bliver mere nærværende. Jeg føler jeg gør noget godt for mig selv. 

Jeg har nu prøvet det i cirka to måneder (desværre har jeg glemt det nogle dage og kan blive helt vred over, at jeg kan glemme sådan noget, der er godt for mit velbefindende). Efter to måneder vil jeg sige, at det vil jeg gerne gøre hver dag resten af mit liv.  Jeg har det så godt bagefter. 

Gør jeg det om aften kan jeg mærke at jeg bliver en lille smule træt, måske fordi jeg falder til ro. Det har også gjort, at jeg bedre kan sove om natten. Da jeg var kommet i overgangsalderen og sov ekstremt dårligt har dette nærmest været en redning.

Jeg vil ikke bruge det til stressramte, da jeg vil tro det kan virke lidt angstprovokerende på nogle. Her vil jeg holde mig til de rolige mindfulness vejrtræknings metoder.

Men metoden er stress reducerende, så hvis du føler at her er noget, vil jeg foreslå dig at du gør det med en uddannet Wim Hof instruktør. 

Men jeg vil helt klart lære mine kommende kursister det, på Natur og stressvejleder uddannelsen.

Hvorfor trække vejret efter Wim Hof metoden

Hvad er så det gode ved metode?

Jo, du får iltet blodet og kommer af med affaldsstofferne i kroppen. Du gør dit blod basisk. Det er godt for din krop på en masse områder, f.eks dine indre organer og cellerne. Derfor forbedrer det dit immunsystem, hvilket jo ikke er dårligt i disse tider. Det give bedre søvn. 

Det reducerer stress, smerter og traumer, da dit åndedræt er direkte forbundet til dit nervesystem.

Metoden siges, at åbne en dør ind til det autonome vejrtræknings system, hvilket ifølge klassisk vestlig videnskab ikke burde kunne lade sig gøre. Metoden åbner altså en dør ind til processer som ellers forløber uden at vores vilje kan kontrollere dem.

Er du blevet nysgerrig på hans metode, så er hans bog lige oversat til dansk, jeg går selv og venter på den. 

Har du fået lyst at prøve, så forklarer han selv om “de tre runder” HER

Du kan høre ham fortælle om, hvordan hans metoder hjælper på stress HER


Mine sidste ord skal være “Se at komme igang”, hvis du har det okay. Hvis ikke så fokuserer på mildere vejrtræknings metoder. Men jeg vil råde dig til, at få fokus på din vejrtræning. Det er det første jeg ville sige til en stressramt. Du kan starte med hver dag, at huske dig selv på at trække vejret helt ned i maven.