ipadt

Jeg hører og læser en del om, at de sociale medier stresser mange mennesker. Alle ved at de sociale medier er tidsrøver og det kan selvfølgelig stresse. Men nogle bliver også meget påvirket af, hvad folk lægger ud. Har du stress problemer i forvejen, så bliver din stress i nogle tilfælde værre af at følge med her. Det er hvad jeg læser og hvad jeg har hørt stressramte udtale.

Man e meget mere sårbar, sensitiv og påvirkelig, når man har stressproblemer.

Jeg vil godt komme med lidt almindelige råd til dig, der kæmper med kombinationen stress og sociale medier. Så må du tage det ud du kan bruge.

  • Har du det rigtigt slemt med, hvor meget de sociale medier påvirker dig og tager din tid? så tag det jeg kalder ”En kold tyrker”, luk helt ned for det i nogle uger eller måneder. Det har en af mine veninder gjort og man kan godt overleve. Hun er endda ung og møder også stor undren fra sine omgivelser. Men hun møder også en del, der respekterer hendes valg så meget, at de beundrer hende for det. De ville selv ønske at de ikke var så afhængige eller at de ikke lader sig styre af det. Faktisk har hun inspireret andre til også at lukke ned for en periode. En del unge føler at de skal ind og like alt, hvad deres venner skriver. De kan næsten ikke følge med i undervisningen, når de ved at de har fået en sms, som de føler de skal svare med det samme. Fordi de måske tror at vedkommende bliver sur, hvis man ikke svarer med det samme. Hun har forklaret, at en veninde blev sur på hende fordi hun ikke brugte humørikonerne i en svar sms. Hendes veninde viste derfor ikke om hun var sur eller vred på hende. Men min veninde havde bare travlt da hun svarede. Hun fortæller også at unge mennesker kan finde på at skrive til hinanden midt om natten, med f.eks. ”Hvad laver du? ”. Hvilket selvfølgelig resulterede i at hun havde sin slukket helt om natten.

 

  • Er der forskellige opslag, som påvirker dig? Frygten for krig, eller nogle menneskers perfekte liv, eller sure opstød fra andre. Så er mit råd, at du lærer bare ”at rulle videre”. Lære at sorterer i skidt og kanel. Sådan er livet også. På facebook kan du også slette nogle af de venner, der ikke siger dig noget eller kun lukker skidt ud. Det sker hele tiden og du er ikke ond, fordi du gør det. Bliv lidt mere hærdet eller hårdhudet uden at miste sin følsomhed. Lad ikke de sociale medier styre hele dit følelsesregister. Hvis du alt for ofte gør det, så lad en del af dig være din egen observatør. Prøv at iagttage dig selv udefra.

 

 

  • Hvor mange sociale medier er du tilmeldt? Du behøver ikke at være med på alt i facebook, twitter, instagram osv. Selv har jeg valgt facebook og instagram. Facebook har jeg været med på i flere år selvom det tog mig lidt tid at komme med. Det er jeg så blevet rigtigt glad for. En ting er, at her deler jeg, hvad jeg kan tilbyde på mind4nature.dk. En anden ting er, at her holder jeg kontakt til mine venner, her har jeg haft gode diskussioner, her bliver jeg inspireret, og her kan jeg få et hurtigt svar på et spørgsmål.

En af de grupper på facebook jeg er tilmeldt hedder ”Naturoplevelser i Danmark”. Her lægger folk, fra hele landet fotos op fra deres ture ud i naturen. Smukke og overraskende fotos. Jeg bliver altid glad og opløftet over at se dem og vide at der findes masser af mennesker, der også ser naturen som en stor værdi i livet. Jeg prøver selv, at give følgerne lidt den samme oplevelse igennem min egen facebooksite ”Mindfulness haven”, hvor jeg på alle hverdage lægger et foto fra haven.

 

På Instagram har jeg valgt at følge nogle, der tager smukke og inspirerende fotos. Jeg elsker også at tage fotos og dele dem med andre. Bliver jeg træt af alle ordene på facebook så det dejligt ”neutralt” at kigge ind her. I starten troede jeg at instagram var for super fotografer. De er der også, men der er plads til alle stilarter.

 

 

  • Er du stressramt? Og måske sygemeldt? Så skal du passe på hvad du skriver på facebook, du ved ikke altid hvem der læser med eller hvem der kunne få ondt over at du kan gå og nyde sommeren imens andre må gå på arbejde. Det samme hvis du er ledig. Der er alt for mange der ikke ved at gode oplevelser og gåture kan give sygemeldte og ledige den styrke der skal til for at komme videre. Så her kan du nøjes med bare at følge lidt med engang imellem og skrive privat med dem du holder af. Dette vil jeg faktisk anbefale dig, da sygemeldte ofte er meget isoleret i forvejen.

 

  • Hvad stresser dig og hvorfor? Til sidst kan du gå i dybden med dig selv og undersøge, hvad slags opslag der stresser dig? Hvorfor du lader dig påvirke. I det hele taget hvorfor du tillader dig, at blive påvirket. Leg detektiv. Som regel er det vores skyggesider, der bliver ramt. Hvis opslag om andres liv påvirker dig, så skyldes det måske, at du sammenligne dig med andre hele tiden. Eller at der er noget du er utilfreds med i dit. Du skal måske prøve at være mere taknemlig for dit eget liv. Er det følelsen af frygt, andres opslag giver dig? så kan du i en periode arbejde med det begreb. Finde ud af hvad du måske bør være bange for, hvad skyldes din frygt. Hvor stammer din frygt fra. Kan du bearbejde din frygt selv eller skal du have hjælp til det.