I gamle dage kaldte man maj måned for gøgemåned, blomstermåned eller vårmåned.

Det skyltes, at i denne måned ankommer gøen og naturen “eksploderer”. Alting spirer og gror.

Jeg har allerede hørt gøen og naturen er virkelig eksploderet her i maj. Først i et hav af anemoner, så sprang kiresbærtræerne ud, så slåen og æbletræerne og nu syrenerne. Det ene farveorgie efter det andet.

Lige fra barnsben har jeg haft en stor nysgerrighed for blomster og helbredende urter. Min moster lærte mig om dem. Hun cyklede  rundt i naturen og plukkede hindbær og brombær. Det fascinerede mig . Tænk, at tage ud i naturen og finde “gratis gaver”. Senere som pædagog, naturvejleder og nu selvstændig  har jeg arrangeret vild mad og urtekurser. Der er nemlig noget dejligt afstressende ved at samle urter i naturen.

Min første lærer eller inspiration var som sagt min moster. Da jeg blev naturvejleder  fik jeg min næste lærer, Det var min chef. Han er uddannet biolog, botanikker og naturvejleder. Så nu nørede jeg på en anden måde. Nu lærte jeg også at lægge mærke til, hvor urterne groede og hvordan de enkelte blomster er bygget op.

Min tredje lærer fik jeg igennem shamanisme, som er en viden at alt er besjælet. Hun lærte mig, at se på urterne på en anden måde, f.eks. om den gav mig nogle beskeder via dens udseende. Hun bad mig “kommunikere med urten”. Igennem shamanisme har jeg også “rejst” til urterens anden virkelighed, for at kommunikere med deres ånd. På det spirituelle plan får man en anden respekt for alt der er levende.

Som barn og senere som voksen har jeg med åbent sind bevæget mig ind i urteverden. Indenfor mindfulness benævner man” åbent sind” for “Beginners mind”.

Du kan prøve at praktisere det overfor alt muligt. Det gælder om, at være åben og se på tingene, som var det første gang du så dem. Foreksempel kan du prøve min lille urteguide, næste gang du går ud i naturen.

Urteguide:

  1. Find en plante du ikke kender eller en du føler dig tiltrukket af
  2. Vær helt åben overfor den
  3. Start med at anderkende den, f,eks dens skønhed eller særhed
  4. Mærk efter om du får nogle spontane beskeder
  5. Sæt dig og bliv helt stille indeni og “stil ind” på planten og “spørg” hvad dens visdom er? hvad den kan bruges til?
  6. Pluk et eksemplar med hjem
  7. Tjek efter i urtebøger om du kan finde dens navn og om der er sammenfald mellem, hvad du fik at vide af urten og hvad der står i bøgerne.

Enhver relation bør være betinget af anderkendelse om det er et menneske, dyr eller plante. Anderkendelse består i, at acceptere det andet væsens ret til at eksistere på sine egne betingelser. Der skal ikke være nogen fordømmelse eller forestillinger.

19 maj kan du komme med mig ud og skovbade og finde urter/vild mad, læs mere om der HER