Permakultur er et ord/ begreb, der forfølger mig lidt. Måske er der nogen, der prøver at sige mig noget. For kommer hele tiden i berøring med det.

Vores egen have

Sidste år begyndte vi her hjemme, at dyrke noget af vores have på den måde. Efter nogle af de forskrifter vi havde læst om. Permakultur er en måde, at designe og dyrke sin have på, så den ligner det der sker ude i naturen. I en almindelig skov er der for eksempel forskellige lag af vækst. Der er høje træer, mindre træer, buske, og bunddække. Alt i en skov står da i en skøn forvirring, tænker du måske. Men ofte står træerne og planterne og styrker hinanden på skønneste vis. Det prøver man så at efterligne i Permakultur design.  Man planter for eksempel kulsukker, som har meget lange rødder og derfor kan henter nogle af de livsvigtige mineraler og næringsstoffer op til de planter de står ved siden af. Sådan så de hjælper hinanden.

Man dækker ukrudt af, med kompost og blade og man graver ikke i jorden, da det ødelægger selve jordlaget.  Man kan sige, at man dyrker med en særlig omsorg for jorden og efterstræber, at danne ny god jord hele tiden.  Man planter flerårige planter så der i længden er et minimum af vedligehold. De træer, buske og planter man vælger er primært nogle der giver føde. Det kan være frugter, nødder og spiselige planter. Så permakultur er også en del af ” selvforsyningstanken”.

permakultur går meget videre for de mennesker, der arbejder med det begreb.

Giver du omsorg for jorden giver du også omsorg for dig selv og dem du omgiver dig med/bor sammen med.

Ved Permakultur tænker man bevidst over, hvad man spiser (Så man ikke kun indtager 1 årige korn og planter, der lige nu fylder 90 % af den almindelige befolknings fødevalg). Man tænker også bevidst over hvilken byggematerialer man vælger. Det er nye tanker om boformer og økonomi og meget mere.

Fælleshave i Køge

Lige p.t. arbejder jeg i Det grønne hus i Køge, hvor vi er nogle der er ved at starte en stor fælleshave op på 2,3 hektar. Der skal både være en terapihave, grønsagshave og en madskov(Permakultur). Det kræver en masse forberedelse og er spændende at være med til helt fra start.

Naturplanteskolen

I går var jeg til sæsonåbningen af en stadig ny og anderledes Natur planteskole, der ligger mellem Roskilde og Hedehusene. Den er 2 år gammel. Her er link til den: http://naturplanteskolen.dk/

Naturplanteskole 2

Et sted der også afvikler kurser og event.

Denne planteskole har specialiserede sig i alle de kendte og ukendte træer og planter man netop bruger i permakultur haver/ skovhaver. Et meget spændende sted.

I går fejrede vi sammen med dem, at de var blevet LAND center. Hvilket står for Læring, Aktiviteter, Netværk og Demonstration og projektet sætter fokus på læring omkring bæredygtighed og regenerende livsstil og løsninger for hverdagen. Meget tæt på, hvad min Mindfulness have står for!!!

Planteskole 1

Vi var ude og se hvordan man tapper birkesaft, det skal jeg også selv have gjort en af dagene.

Naturplanteskole 3

Senere hørte vi om Permakultur tankerne og så på alle de nye træer og buske naturskolen bugner af lige nu. Selv hjembragte jeg 2 hindbær buske, der får gule bær. Men forelskede mig også i et mandeltræ, med lyserøde blomster, så måske vender jeg snart tilbage.

Jeg kan kun anbefale et kik forbi. Selv vil jeg gerne støtte initiativer, der fremmer omsorg for vores kære jord og nye alternative tanker.

Jeg får altid en god energi, når jeg er sammen med andre mennesker der har sådanne tanker. S å jeg kørte hjem med god energi.

Naturplanteskole 4

Senere i næste måned skal jeg til rundvisning i en Permakultur have ved Svanholm. Et sted, hvor man kan blive uddannet indenfor Permakultur.

Shamanisme

Egentlig er det ikke så underligt jeg bliver fascineret af disse tanker da jeg har arbejdet med shamanisme i rigtig mange år. Shamanisme er også en levevis med en dyb respekt for moder jord og dyb kontakt til naturen. Mange af de folk der arbejder med permakultur, har også en spirituel tankegang. De to ting hænger mange gange sammen.

Husker du at opsøge menneske og steder, der gør dig glad og højner din energi?