I dag skal I møde min veninde Tine. Tine har jeg kendt siden jeg var ung teenager. Tine har skrevet om det skrækkelige vi kan høre om i medierne for tiden, nemlig det med hvor mange pille vi dansker tager bare det gør lidt ont i vores liv. Jeg er 100% enig med Tine i hendes artikel.

tine

 

 

 

 

 

Tine Sofia Marcussen

 

Er vi en hel nation på piller?

Uha, det er der noget der tyder på.

 

Jeg hørte et indslag i radioavisen, der fortalte at forbruget af smertestillende håndkøbspiller svarer til, at hver eneste dansker tager næsten 190 piller om året. Hvilket er 4 x så meget som vores naboer, svenskerene gør.

Og desværre viser tal, at vores unge har et alarmerende stort forbrug.

 

Så ondt kan jeg ikke tro vi har! I hvert fald ikke os, såkaldt almindelige, raske mennesker.

Jeg skal slet ikke underkende at syge mennesker kan have stærke smerter, der selvfølgelig har sin gode grund til at skulle reduceres. Slet ikke. (Mon de bruger håndkøbsmidler? Jeg tvivler)

Men jeg er kritisk overfor at folk tager smertestilende midler for mildere smerter, der kunne have været lettet ved helt almindelig sund fornuft, eller ved at anvende et af de gode, gamle husgeråd.

 

Lettere hovedpine kan klares med et par store glas vand og en lur.

Mange rygsmerter kan klares ved enten at få bevæget sig, aflastet ryggen, få masseret myoserne eller ved at hvile med en varmepude eller en ulden undertrøje.

Menstruationssmerter, de lette af dem, har godt at almindelig motion.

En begyndende ondt i halsen kan lindres med kamillethe og rød solhat.

En hyppig bivirkning ved hovedpinepiller er… hovedpine!

 

Smerter er jo kroppens måde at fortælle dig, at noget er galt. Enten noget fysisk galt med din krop, din livsstil, din kost… Og som vi reagerer på ved at bedøve os selv  frem for at lytte.

 

Vores krop er en stærk konstruktion på nogle områder. Men overfor kemi, er den det slet, slet ikke. Der skal faktisk under 10 stk. håndkøbs-smertestillende piller til pr. døgn før at leveren kan tage skade.

 

Iflg. Indslaget i radioavisen, tager folk også smertestillende piller forebyggende og hvis de er trætte.  ”Gosh”, siger jeg bare. Smertestillende midler mod træthed???

 

Jeg tror simpelthen vi er en befolkning der er blevet så bange for smerte og slet ikke kan accepterer at livet kan gøre ondt sommetider.

 

Et kursus som hedder Smertefri fødsel, sælger som varmt brød, alt imens jeg står og tænker ”Er det virkelig sådan vi tror det skal være? Er vi blevet så fremmed og bange for smerten at vi tror, at selv det at føde et andet menneske ikke må kunne mærkes?”

 

Jeg har i de senere år undret mig over så mange forældre jeg møder, som giver deres børn Panodil hvis de har feber. Sidst jeg spurgte hvorfor svarede moren ”Fordi jeg ikke bryder mig om at han har feber”

Men feber er helt ok. Børn har ligefrem godt af at have feber engang imellem. Det er en effektiv måde at få brændt patogen(sygdom) af. Børn er så hurtige i deres energi, at det er helt normalt at deres kropstemperatur kan stige hurtigtog komme højt op, og falde igen lige så hurtigt.

Og hvis vi så lærer vores unger, at vi skal have Panodil for almindelig feber, influenza, træthed, ja så forstår jeg jo godt hvorfor de unge mennesker har det tårnhøje forbrug de har. Det er jo det, vi har lært dem. Vi har ikke tid til at være syge, eller til at nurse dem der er det.

Men vi må spørge os selv: Er det sådan jeg virkelig synes det skal være?

 

Kh, Tine Sofia Marcussen, bevægelsespædagog og akupunktør.

 

Ps.

Interesserer du dig i øvrigt for sundhed – set med andre øjne, så følg med på min blog www.dagenslyspunkt.dk