044

Fingerbøl(Digitalis), giftig, men alligevel en gammel lægeplante. Der udvindes hjertemedicin af planten

Jeg elsker krydderurter og lægeplanter. Derfor har jeg også for nogle år siden oprettet facebook gruppen “Urtekundskab”, som omhandler krydderurter og vild mad. Da jeg oprettede den var det for, at snakke med andre om de to emner, der interesserer mig rigtigt meget. Nogle måneder senere bliver jeg sygemeldt med stress. Jeg nægtede, “at trække stikket helt ud” og mistet min kontakter på facebook. Jeg var jo ikke død, som min veninde sagde. Jeg var sygemeldt i et halve år. Pludselig havde jeg alt den tid til mig selv, som jeg havde sukket efter da jeg havde meget travlt på jobbet. På det tidspunkt jeg blev sygemeldt var der et par 100 personer på facebook gruppen. Men nu satte jeg mig ned og skrev et kort daglig notits om en krydderurt og lagde et foto ind og pludselig steg medlemstallet, for nu var der noget at komme efter. Nu er gruppen på over 5000 medlemmer og alle snakker og diskuterer planterne på kryds og tværs.

I dag var der så et arrangement i Haverefugiet i Sorø, som er for stress ramte og det måtte jeg selvfølgelig med til.

Når du er stresset er krydderurter noget, der er hyggeligt at gå og pusle med. Passe og pleje. Lugte, sanse og smage på. De sætter kulør på tilværelsen ikke mindst din mad mange af dem.

Se her, hvor smukke de også er:

046

Læge stokrose. Er blevet brugt til at lave Althea bolcher af, mod hoste.

048

Lavendel, god til te og til at lægge mellem sengetøj/undertøj mod møl og brugt til duft i vaskemiddel

050

Frø fra kørvel, kan bruges i maden.

051

Mynte god i te med friske blade. Mange bliver i godt humør af planten, duften og smagen.

052

Grøn mynte, god i te med friske blade og tørrede. Kan bruges i desserter og myntegele.

054

Krusemynte god i retter med kød og fisk

055

Hjulkrone blomst, fin at pynte salaten og kager med (må ikke spises i store mængder)

056

Salatsennep, blomsten kan også spises og puttes i salatskålen

057

Oregano god på pizza

058

Karryplanten, god i mellemøstlige retter

059

Sar, god i bønne retter så man ikke får luft i maven

061

Citron Verbena, god i desserter og te med friske blade

063

En kæmpe fransk estragon og Mette Herget (Haveapoteket), der fortalte om urterne

064

Hestemynte eller Indianermynte god til te

065

Ananas Salvie god i te med friske blade og til dessert

068

Citronmelisse også kaldt hjertensfryd, god i te med friske blade og giver mange godt humør af duften og smagen i te og frisk på kager

069

 

Rabarber, gammel lægeplante. Roden kan stadig fås pulveriseret på apoteket til hostesaft.

072

 

Husløg, god mod brandsår-lige så god som aloe vera