I dag har jeg en klumme i Køge Kyst under “Det grønne hus i Køge”s faste klumme.

I får her klummen i sin fulde længde, da der ikke var plads til den hele:

005

Naturen hjælper på stress

Skrevet af Doreen Møller Holmquist i praktik i ”Det grønne hus i Køge”

Stress er ikke bare et nyt modeord. Det kan godt være, at vi alle går og bruger det i flæng, at sige ”Puha, hvor er jeg stresset i dag” og i den stil. Måske er det rigtig, måske har det ikke så meget på sig. Men for mange danskere er det rigtigt alvorligt, da 35.000 danskere er sygemeldt med stress hver dag(kilde fra Stress foreningen 2014).

Når man er stresssygemeldt har man ikke meget lyst til at komme udenfor hjemmets fire vægge. Måske ikke engang væk fra sengens eller sofaens tryghed. Det er også fint nok i starten, at få helt ro og hvilet ud. Men i det lange løb kan det runde ud i, at du isolerer dig mere og mere fra omverden. Måske lægger du ikke selv mærke til det. Du kan have mange grunde til at gøre det. Dit selvværd kan have fået et knæk, du har ikke lyst til at møde dine kollegaer m.m.

Går du lige nu og er stresssygemeldt derhjemme?

Så skal du vide, at der er flere ting, du selv kan gøre for at få det bedre.

En af tingene er, at komme ud i naturen, en park, stranden eller din have. Det er videnskabeligt bevist, at det har en gavnlig effekt at opholde sig i naturen, når man er stressramt eller bare føler sig stresset.

Gå små korte ture i starten. Er du utryg over, hvor meget du orker at gå, så sørg for at tage en god ven/veninde eller din mand/kone med. Eller lav en aftale med en der kan hente dig i bil, hvis du ikke magter, at gå hjem igen. Nogle overvurderer sig selv og deres kræfter lige i starten af deres stresssygemelding. På dette tidspunkt er det normalt, at være helt udbrændt og have det som om man har løbet en maraton. Så motion i denne fase er ikke godt, det vil bare få stress hormonerne til at fare yderligere rundt i kroppen og forværre tilstanden. Du skal tværtimod have ro på dit nervesystem så måske skal du bare sidde i din have eller i naturen. Find en god havestol/bænk, pak dig ind så du ikke fryser og sæt dig på noget blødt så du sidder behageligt. Det er sundt for dig, at få lys og frisk luft. Naturen har en beroligende virkning på de fleste. Sid og nyd det, du behøver ikke at foretage dig noget. Du kan vælge bare at fokusere på en bestemt lyd, f. eks en fugl der synger eller vinden i træerne. Det er fint, hvis du har mulighed for at sidde i fred og ro, uden at snakke og forholde dig til andre mennesker. Forkæl dig selv med disse stunder. Dette kan gøres hele året rundt, bare du er pakket godt ind.

Når du er kommet over den akutte fase, men stadig er sygemeldt. Så prøv, at bruge naturen på en anderledes måde. Stadig på en måde, der giver ro og fordybelse, men også skærper din opmærksomhed.

Gå lidt væk fra skovstien, og gå for eksempel ekstra langsomt. Læg mærke til, hvor du sætter dine fødder og hvilken opdagelser du kan gøre på din vej. På den måde får du rykket din fokus væk fra dit hoved og ned i kroppen, hovedet er sikkert fyldt med tanker. Mange travle og stressede mennesker lever, som om de kun har et hoved uden krop.  Mærk på træstammerne, lugt til dem, væk alle dine sanser igen. Find et træ der står et sted, hvor der er rart at sidde og du ikke vil blive forstyrret. Har du mod på det og ved du at du ikke kan komme til skade eller skade træet, så kravl op i det og find et sted, at sidde. På den måde føler nogle en samhørighed og forbundenhed til naturen, der kan hjælpe på en ensomhedsfølelse.

Men ellers så sæt dig nu op af træstammen og mærk, hvordan den kan give dig styrke i ryggen. Hvordan træstammen retter hele din rygsøjle op. Sæt dig der og luk øjnene og tag tre dybe vejrtrækninger og mediter for en stund.

Det at mediterer bevist hjælper også på stress. Det reparer hele vores nervesystem og giver de fleste et dejligt afbræk i hverdagen. Selv erhvervsledere har fundet ud af, at det er mentalt sundt at meditere, for at holde sig godt kørende. Gør du det til en daglig praksis, at meditere bare 12-15 min så vil du opleve, at du får det bedre og bliver meget mere positiv. I starten kan det føles svært, men det kræver øvelse, ligesom en muskel der skal trænes. Måske har du aldrig mediteret og ved egentlig ikke helt hvad det er for noget. Så kan du gå på youtube.dk eller google.dk og søge efter gratis guidet meditationer. Så kan du starte med, at øve dig på den måde, til du selv kan gå ud i naturen og guide dig selv i tankerne.

Du kan også komme til ”Det grønne hus” i Køge den. 27. august fra kl. 15.00-16.00. Her kan du prøve en lille meditation i fællesskab med andre ude i cafehaven. Tag nok tøj på så du ikke fryser( eller tag muligvis et tæppe med, som du kan putte dig i). Doreen Møller Holmquist, der er Natur og stressvejleder vil være den, der guider dig og fortæller om stress og naturbaseret mindfulness. Doreen har selv prøvet at være stresssygemeldt i et halvt år og har nu sit eget firma, hvor hun hjælper folk med stressproblemer.

kl.16.00- 19.00 kommer Køges økologiske fødevareforsyning, som holder til i Det grønne hus, hver onsdagen. Så kan du, hvis du har lyst også høre lidt om ordningen med, at købe en pose økologiske grønsager hver onsdag og cafeen har åbent.

Adressen:Vestergade 3 C, i Køge