vølund 1Her er min gamle ungdomsgade.

Da jeg var 21 år ville jeg flytte hjemmefra, lige midt i at jeg i gang med min pædagoguddannelse. Jeg mente, at jeg aldrig blev voksen, hvis jeg ikke snart flyttede hjemmefra.

Jeg boede dengang i Brønshøj og kunne ikke komme tæt nok på city. Det endte med, at jeg selv fandt en andelslejlighed på Nørrebro.

Her boede jeg i 3 år. Måske de vigtigste år i mit liv, fordi jeg skulle klare mig selv. Det var meget vigtigt for mig ikke bare at flytte ind hos en kæreste,  i hans lejlighed.

Det var ikke altid lige nemt, at få det til at løbe rundt økonomisk. Ofte spiste jeg havregrød i en hel uge, hvis der var noget jeg ville spare op til. Jeg ville virkelig klare mig selv og ikke låne penge af mine forældre i ny og næ.

Jeg havde min SU og  så arbejde jeg hver anden weekend på et plejehjem og i sommerferierne var jeg sommervikar i diverse Nørrebro børnehaver.

Desuden kom jeg en gang om ugen og spiste med hjemme og vaskede noget tøj og mine forældre var bare så lykkelige for at se mig.  

 

 

vølund2Det min gamle lejlighed i den laksefarvede afdeling til højre i stueetagen. Husker at det var fedt, at sidde i den brede vinduskarm med en kop te og kikke ud på livet i gaden.

I går var jeg forbi igen, det ellers lang tid siden. Så det satte nogle minder i gang.

Hvad var de tre vigtigste værdier for mig dengang?  tænkte jeg:

1. At klare mig selv

2.At det var mig, der bestemte over mit liv

3.At være social (hvis jeg ikke besøgte nogen, så havde jeg besøg)

Er du alvorlig stressramt kan du ikke altid klare dig selv. Du behøver en til at huske, at du får noget at spise og en der hjælpe dig med at huske, det du ikke kan huske. En der drager omsorg for dig.Måske ønsker du at kunne klare dig selv igen.

Måske er dine grænser blevet overtrådt flere gange, fordi andre har bestemt for dig, hen over hovedet på dig. Muligvis har du følt dig helt umyndiggjort. Men det du ønsker er, at bestemme over dit eget liv igen.

Fordi du stresset isolerer du dig mere og mere. Ofte render du rundt med dårlig samvittighed, fordi du burde(fy ord) også besøge den og den, eller inviterer dem og dem. Dit behov er, at finde ro alene. Men det du ønsker er, at kunne holde ud at være social igen, uden at blive drænet for energi.

Det du kan er, at tænke tilbage på stunder i dit liv, hvor du havde de her værdier eller andre. Vide, at de kan komme tilbage igen. Især når de har været der før i dit liv. Måske tager det noget tid, måske også længere tid end du regner med. Men med lidt træning og god vilje kan du komme tilbage. Tag nogle små skidt hver dag Du kan for eksempel sige:

1. I dag skal jeg selv handle ind.

2. I morgen skal vi have noget at spise, JEG kan lide og hvad er det?

3. På søndag sætter jeg to timer af til, at være social med en eller anden.

Giv dig selv nogle små udfordringer. Måske lykkes det ikke første gang, men så op på hesten igen.

 

vølunds3

 

 Til sidst skal I lige nyde dette billede med en rigtig november rose den.26 nov. med julelyskæde rundt om sig.

vølund4