Min mand har hørt om hugel kultur på You tube. Det er noget med, at grave gamle halvrådne træstammer ned i jorden og dyrke ovenpå den forrådnelse der sker under jorden. Ovenpå jorden putter man en masse jorddække. På den måde efterligner man naturen.  Begge dele giver god næring til jorden og det man dyrker og efter sigende behøver man slet ikke at vande, når først det fungere. Ideen bliver brugt en del i Californien, hvor nogle idealister afprøver metoden. Metoden opstod ud fra det syn, at på et tidspunkt er der ikke mere landbrugsjord tilbage til de kommende generationer. Markerne kan ikke blive ved med at blive sprøjtede, så vi får store golde områder rundt om i verden. Der er også begrænset med olie ude i fremtiden og her er landbruget en af dem der bruger mest.

Vi fik så den ide herhjemme, at afprøve metoden på vores egen måde, i vores højbede.

1. Trin var pap i bunden.

 

pap

2.Trin var halvrådne grene og tørrede stængler.

grene

3.Trin et lag halm.

halm

4.Trin, et lag grus.

grus

5.Trin, til sidst et lag jord.

jord

Så kom jeg ind i billedet. For nu skulle der plantes. Her sidder jeg med porre, der på nuværende stadie ligner purløg. Med en blyant  stikker jeg huller og putter 51 porre ned.

mig og porre

Måske kan I ane hegnet på næste foto? Det fordi min mand er startet med at lave køkkenhave ude på “prærien”, som jeg kalder det. Men det er vores gamle gedefold. For vi gider ikke mere, at rådyr og harer spiser VORES ting, de kan bare gå og se søde ud, udenfor hegnet.

hegn

Så det blev til en kasse med porre, en med knoldselleri og blegselleri, en med hvidkål, en med hovedsalat og en med spidskål. Indtil videre. Er sikker på jeg kommer til, at spare nogle penge og er sikker på at mine grønsager IKKE er sprøjtet.

Pallerne købte vi 15 af, for 500kr igennem den blå avis og næste år har vi ikke den udgift.

Vi spændt på om hugel metoden virker. I år prøver vi os frem og til efteråret tilfører vi en masse jorddække/kompost og til næste år lidt mere ny jord. Havde det været på og i selve jorden, det var foregået, så er en af reglerne også, at man ikke må grave i jorden. Det har den ikke godt af. Men tilførsel af masser af jorddække og kompost.

min skov

Personligt har jeg ikke haft tid til havearbejde i årevis, så det jo helt dejligt. Eller for, at være helt ærlig, så har jeg hvert år startet en køkkenhave op om foråret, fordi det kløede i fingrene. Men så det groet fra mig med ukrudt, fordi jeg ikke har passet det. Har ikke haft tid på grund af arbejde. Men i år laver jeg heller ikke mere end jeg orker, det skal ikke være et slid. Så masser af pauser og andre gøremål. Sætter imens pris på, at høre lærken, se en citronsommerfugl, se hunden gå på spor i folden, sludre med min mand og nyder solen. Sidste foto er et kik ned over min mark til min egen skov. En mark der er ved, at springe i mælkebøtter, men det da et smukt syn.  Det giver luft til hjernen og livskvalitet 🙂