Grunden til, at jeg vil skrive om fysiske smerter er, fordi vi alle møder nogle på vores vej, der lider af det eller vi også selv har.

Med dette skriv håber jeg, at du får lidt større forståelse og rummelighed for dine medmennesker.

Derudover vil jeg understrege at det er meget individuelt, hvordan vi hver især opfatter smerte, da vi har forskellige smertetærskler.

Jeg har også valgt, at udelukket psykisk smerte. Vel vidende, at det ofte hængere sammen.

Jeg vil dele det op i nogle afsnit.

Foredomme

Der er en del fordomme om folk med smerter. Jeg er virkelig ked af at indrømme, at jeg selv har været en af dem, der f.eks undrede mig over en kollega var syg, når nu hun lige var så frisk igår. Alt sammen uvidenhed.

Men man bliver jo klogere og nu er jeg selv sygemeldt med endnu en ny hofte. De to episoder, plus et par andre indlæggelser de sidste to år har lært mig en del.

Lige som med andre ting, så kan man først sætte sig ind i det, når man selv har prøvet det.

Hvor meget

Nogle mennesker har ondt stort set hele tiden, det må være forfærdeligt. De skal lære, at leve med det og hvordan gør man egentlig lige det? Der er findes selvfølgelig smertestillende piller, men har hørt fra nogle, at de jævnligt skulle have stærkere og stærkere piller og til sidst var der ikke noget der hjalp. Så findes der også noget der hedder smertekliniker, med professionelle der rådgiver smerteramte. 

Andre har kun smerter i perioder. Det kan som i mit tilfælde være efter en operation, hvor der er lys forude.

Smerter kan være milde og slemme. Jeg har selv oplevet, at bare det at rejse sig fra en sofa kunne gøre så ondt, at jeg følte jeg skulle kaste op.

Træthed

Smerter gør dig utrolig træt, uoplagt og i dårligt humør. Måske bliver du også hurtigt vred. Måske føler du, at din “grundfølelse” er tristhed.  Der er ikke meget overskud til at ændre vaner/mønstre eller at være kreativ. Det kan trigge nogle. For eksempel, hvis man er kollega til en med smerter, kan man måske syntes at vedkommende ikke gider noget. Men de fleste gider godt og gør deres bedste.  For nogle kan det, at komme på arbejde hver dag, være en overvindelse i sig selv.

Smerteramte skal hvile meget mere i løbet af en dag end andre. Helst veksle imellem at være i aktivitet og at hvile.

Når smerterne så forsvinder igen, får mange ny energi og deres gode humør tilbage. Da jeg var kommet over sygemeldingen med min første hofte, oplevede jeg øjeblikke hvor min hjerne eksploderede af nye ideer.

Nogle har svært ved at sove på grund af smerter og det var jo gerne her man skulle rekreere. Så det kan tage yderligere på humøret.

At trække sig.

Nogle smerteramte har det med at trække sig ud af sociale sammenhænge, da de ikke orker det.

Smerte kan gøre det svært at planlægge noget, for du kan havde det godt den ene dag og næste dag så ligger du ned. Eller du udnytter en god dag forkert, ved at du styrter rundt og gør hele huset rent og derfor ligger underdrejet næste dag.

Glemmer smerte

Heldigvis er vi mennesker gode til at glemme smerte. Ellers var der nok ikke mange kvinder der fik mere end et barn.

Jeg havde nu også glemt, hvor ondt det gjorde at få ny hofte. Andre morgner har jeg helt glemt smerten, når jeg svinger benene ud af sengen om morgen, men bliver så hurtigt mindet om det igen.

Afhængig af andre

Nogle smerter kan skyldes, at du er lidt handicappet og er afhængig af andre, til at hjælpe dig med forskellige ting.

Det kan være en svær en, at sluge for mange mennesker 

Er der noget vi skal lære

Det er der jo næsten altid for de fleste mennesker.

Det kan være en accept af situationen. 

Eller, at nogle smerter kan trænes væk. Det skal der så gåpåmod til og også gerne en der kan/vil støtter dig i det.

Nogle skal lære, at bede om hjælp. Det er svært for mange.

Andre skal lære, at lytte til sig selv og sine mavefornemmelser. Hvornår har jeg nået min grænse, så man ikke overanstrenger sig.

Andre igen skal lære, at behandle sig selv med kærlighed. Hvilket vil sige, at der skal være plads til stunder, hvor du kan gøre noget godt for dig selv. Det kan være at meditere, være i stilhed, gå en tur eller praktisere naturforbindelse. Alt sammen noget, hvor du kan mærke at det gør noget godt for dig.

Jeg håber du vil udvise lidt større forståelse for en ven eller veninder, der melder afbud til noget, eller en kollega der melder sig syg dagen efter hun lige var så frisk.