I dag er det både storbededag og jordens dag.  Man kan bogstaveligt sige, at vi har haft hænderne i jorden i dag, da vi har lavet havearbejde. Til vores overraskelse blev det rigtigt godt vejr og det var bare med at komme ud. Der er blevet slået græs, fjernet kvikgræs, gravet lidt og sået flere frø.

Netop det med at så og finde frø er noget, der holder mig beskæftiget allerede i de første måneder på året. I jan.-feb. kigger jeg på frøkataloger på nettet og planlægger, hvad vi skal have. Så bestiller jeg og glædes over alle de små frøpakker, når de kommer med posten i marts. Så prøver jeg at tegne min køkkenhave og, hvad der skal være hvor. I slut marts og april sår jeg frø i lange baner.

frø1

Sådan ser de fleste af mine vinduskarme ud lige nu.

Jeg prøver så vidt muligt at finde økologiske frø der ikke er F1 frø, fra frøbutikken og solsikken eller Camilla Plum. Hvis det er F1 frø så kan jeg ikke indsamle frø fra mine egne planter senere på året. Det vil jeg nemlig gerne kunne. Jeg syntes det er ekstra sjovt, at så frø fra min egen avl.

Nu, når vi er ved det med at så- så har jeg fået lov at anmelde denne nye skønne bog fra forlaget Turbine.

frø3

frø5

Bogen hedder frøbytte- lær at dyrke, samle og bytte dine egne frø. Den er skrevet af Josie Jeffery.

I bogen gennemgår man alt der har med frø og frøbytte afgøre.Her kan du se, hvad kapitlerne handler om:

Frøbytte, Viden om frø,fordele ved frøbytte, frøsamling og opbevaring af frø, frøbanker,opret en frøbank, frøavl,spørgsmål og svar om frø.

Det er ikke mere en et års tid siden at der var en masse oppe om en ny lov der forbød at du byttede frø med din nabo. Det kom der meget skriveri om på de sociale medier og så vidt jeg er orienteret så er den lov fjernet igen , her i Danmark.Den lov ville jo heller ikke gavne andre end de store frøfirmaer.

Den lov passede heller ikke ind i min selvforsygnings tankegang.

Forfatteren har mange fine tanker om, hvorfor vi skal bytte frø. Det er en måde at få vores gamle kulturplanter til at overleve og en måde at fremelske biodiversitet på.

frø2

Her er en pose fine Yin Yang frø jeg fik i gave sidste år. Jeg vil så dem i år, så jeg kan dele rundhåndet ud af dem.

Desuden har vi de sidste par år sået Lollanske rosiner. Det er en ærtesort, der er i fare for at forsvinde. Vi “passer” den for den danske forening “frøsamlerne”.

Du kan også finde frø ved at gå til “frøpopup”, eller lav selv en (som der opfordres til i bogen). Her kan du bytte frø med andre.

frø 7

 

Eller start din egen frøbank.

Det er vores pligt at samle frø til gavn for jorden og vores efterkommere

-DR.Vandana Shriva

Jeg kan kun anbefale denne vigtige bog.Du kan købe den HER

 

frø4

Der blev også tid til en tur i anemoneskoven i dag