stikkelsbær 3

 

Der er noget afstressende ved at dyrke bær i haven.

Det giver en følelsen af at komme tilbage, til barndommen, til noget oprindeligt og til noget autentisk. Noget mange ofte søger, når de har haft stress.

For mig er det at plukke bær en afstressende aktivitet, der giver mening. Jeg tømmer min hjerne, når jeg sidder der og plukker. Så er jeg lige i nuet med røde hænder, i solen, imens fuglene synger og insekterne summer.

stikkelsbær 4

Det er også skønt bare, at gå en tur i haven og spise bær direkte fra busken. Herhjemme er vi sikker på det er lige så godt som vitamin piller.

Når man er på “Mindfulness kursus”,eller til en “Stress behandling 1:1” eller på en “1. dages retreat” (se oppe i bjælken for nærmere info)her i Mindfulness haven, så må man også godt smage på bærrene i haven.

stikkelsbær 5

Har du ikke selv en have er der steder rundt i landet med selvpluk og har du en altan kan du også have et par buske der.

Nogle bær kan du sanke ude i naturen f.eks. hindbær, brombær og havtorn.

Efter plukning skal bærrene renses, skyldes, ribbes osv. Det arbejde syntes jeg også kan være meget meditativ.

Du kan spise bærrene rå oven på kager,eller i smoothie eller fryse dem ned til en dag du har overskud til at tilberede dem.

stikkelsbær 6

I dag kogte jeg solstik (en krydsning mellem solbær og stikkelsbær) til en frugtgrød med lidt sukker og jævnede den med lidt kartoffelmelsjævning(kartoffelmel og vand). Derefter lavede jeg en dessert, hvor jeg puttede lidt af”frugtgrøden” i glas med flødeskum og til sidst med lidt musli over (som på det sidste foto).

Andre gange laver jeg syltetøj, som jeg sælger ude i min lille bod ved vejen. Både som barn og voksen har jeg altid elsket små boder ved vejen. De minder mig om mine barndoms ferier i sommerhus i Rørvig.

stikkelsbær 1

 

Har du ingen bærbuske i din have kan jeg kun anbefale det. Hop ikke på supermarkernes billige bærbuske om foråret til 20-40kr. Det har jeg ikke god erfaring med. De bliver aldrig rigtig til noget og bærer ikke særligt mange bær. Køb buskene på en planteskole.

Jeg kan anbefale: solbær, ribs, stikkelsbær, solstik, hindbær, brombær, blåbær osv. Plus flere ikke så kendte som taybær, aronia, bærmisbel osv. Der er nok at vælge imellem.

Med egne bær er du også sikker på at de ikke er sprøjtet.

Desuden er bær sprængtfyldt med gode vitaminer og mineraler.

God fornøjelse!