I dag har jeg besøgt Ella Hilker i haverefugiet i Sorø. Det hende, der fik ideen og har lavet refugiet.

Det var på en meget regnfuld dag i dag, at jeg for måske 3 eller 4 gang besøger Ella og hendes have.

Helt tilbage fra hun fik ideen og jeg stadig havde mit gamle arbejde, har jeg fulgt hendes have. Vel en 3-4 år tilbage og siden har vi være i forskellige arbejdsrelaterede samarbejdsprojekter.

Jeg kan se haven bliver frodigre og frodigere, med flere og flere planter, bærbuske og frugttræer. Eller også er frugttræerne bare blevet meget større og stå frodige nu og bærer frugt.

Et dejligt drivhus er kommet til og ja! en carport er lavet om til et mødested til deltagerne, når der tages et samtale emne op. Så sidder man rundt på halmballer og hygger, finder ro, lærer af hinanden. Det hele er lidt lavpraktisk, men hvad gør det, når bare de mennesker, der kommer her får det de har brug for, nemlig ro til at finde sig selv igen. 

Det har som sagt min store interesse, hvordan naturen og haver kan bidrage til helse til os mennesker.

021

Ella har et samarbejde med en psykoterapeut  Jakob Bruus Ørtoft og Ella er selv forhenværende psykiatrisk sygeplejerske. Ella har selv på et tidspunkt være sygemeldt med stress og det var deromkring hun fik ideen til have refugiet. Her kan stressede kvinder som mænd komme i behandling for stress. Her kan de finde ro i havens tryghed, dufte og fuglelyde og via Jacob få den terapi de har behov for.

Ellas mest fornemme opgave er, at give omsorg, en meget ned pivoteret talent i vores samfund efterhånden. Men Ella deler ud af omsorg og så har Ella også i den grad et økologisk, bæredygtigt sind og kæmper også for det via Super Brugsen og, Farmers marked I Sorø og meget mere. 

Se hjemmesiden her:http://www.haverefugiet.dk/index.php og se de flotte fotos fra haven. I kalenderen kan du se, at du også kan komme ud og se haven og få en rundvisning en gang om måneden og deltage i forskellige onsdage og andre arrangementer.