For nylig var jeg i Haverefugiet i Sorø for, at komme med et lille oplæg om” Find styrken til accept af egne vilkår i naturen”.

haverefugiet

Noget af en titel ikke? Ja! jeg forslog bare, at komme med et oplæg om “Accept” en af de vigtigste principper, syntes jeg indenfor mindfulness. Men inden jeg havde talt færdig i telefon med Ella, som ejer Haverefugiet så havde mit oplæg fået den fantastiske titel.

Jeg startede med at fortælle lidt om min egen vej ud af stress. Det altid rart at høre at der er en vej ud igen, når man er midt i en stress proces.

Men de ting, der er vigtigt, når vi snakke om stress er:

1. Er det du går og siger om dit liv sandt eller bare en overbevisning ?

Løsningen er, at lære sig selv nogle nye mere positive overbevisninger

2. Er det der stresser dig indenfor din kontrol eller ikke?

Løsningen er, at hvis du vælger at svarer” ja, det er det”, så kan du handle på sagen. Altså ændre på tingen.

Svarer du nej. Så må du accepterer, at det ligger udenfor din kontrol og forhåbentlig giver det dig også en lettelse. Du kan ikke ændre/redde hele verden.

Det samme ude i naturen. Vi må accepterer, at f.eks anemonerne må stoppe med at blomstre da bøgen springer ud nu, selvom det trist.

3. Kan du ændre en anden person?

Løsning er, at du ikke skal bruge alt din energi på at ændre en anden person. Det kan være din mand/kone, kollega, børn, chef osv. Du må accepterer dem som de er.

Men du kan altid ændre på dig selv, for at få et bedre liv.

 

Stress er i mange tilfælde NOGET du har modstand på. Så når du accepterer sig selv, eller andre, eller situationen kan give dig selv, meget mere plads i livet.

Det kan være så befriende, at accepterer, men det kan også være super svært.

Nogle gange må du også i naturen accepterer at tingene tager tid. Nogle gange meget lang tid og alt går meget langsommere derude end i f.eks et fortravlet kontor miljø. Det kan være en god spejling til dig, der er midt i din stress og meget urolig og rastløs. At vide, at ting tager tid og accepterer det.Det kan give dig en ufattelig styrke og indre ro at nå dertil.

Det der er det vigtigste du skal vide det er, at accept er et valg. Det er et valg du har. Du kan vælge, at blive ved med at fortryde fortiden, bekymre dig om fremtiden og syntes, at din nuværende situation er uretfærdig og ønske dig et andet sted hen ……eller du kan vælge, at tage accept ind i dit liv fra i dag af. Du kan øve dig i det i små bidder, hvis du syntes det er svært. Det syntes jeg selv i starten. Så held og lykke og husk:

Accept er ikke at være enig! en vigtig detalje.

Men accept er lige med fred.

Jeg hører gerne fra dig, hvis nogle af disse ting har vagt genklang i dine ører?