003

I dag havde jeg et dejligt arrangement, med navnet “Pluk og spis mad med gran”. Vi startede inde i drivhuset, med at snakke om urter og vild mad. Her endte vi også med, at spise “Vild frokost” senere i tørvejr for en byge.

004

Men først gik vi ud og plukkede fine nye lysegrønne granskud og snakkede om de andre vilde og spiselige planter vi mødte på vores vej.

011

Menuen bestod af: Speltotto med gran, Foccaciabrød med granolie, vild salat, Brændnælde Mojo og græsk yoghurt med gransirup.

Jeg har lovet de fremmødte opskrifterne og nu kan I alle få glæde af dem.

Speltotto med gran (fra bogen”Spis mad med gran” Af Johanne S.Bjørndahl og Julie A. Swane)

Til 4 per

2dl spelt koges for sig efter anvisning på pakken

1 hakket løg og 3 hakkede fed hvidløg svitses i olie. Der tilføjes 300g rensede hakkede svampe. Det hele svitses med 50g smør. Tilsæt nu 4 spsk. graneddike og den kogte spelt. Rør rundt og lad det opsuge hinanden. Tilføj 4 dl grønsags bouillon lidt efter lidt. Til sidst tilsættes  50 g ny revet parmasan, salt og peber, 1/2 hakket fennikel.

Pynt med granskud!

Graneddike der bruges til speltottoen(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

3 dl friske skud

4 dl lagereddike.

Skyl skuddene og dup dem tørre. Puttes i flaske med eddiken. Står solrigt sted og trækker 5 dage til 3 uger. Sies og hældes på flaske, med et par enkelte skud for syn skyld.

Foccacia med granolie (fra bogen”Spis mad med gran” Af Johanne S.Bjørndahl og Julie A. Swane)

50g gær puttes i 5 dl koldt vand og røres sammen. Der tilsættes 4 store tsk. fint salt, 1 dl olivenolie, 150 g durum mel og ca. 1 kg hvedemel. Ældt det sammen til en klump. Lad den hæve i en time.

Nu bredes dejklumpen ud i en bradepande og der trykkes dybe huller med fingerene.

Hæld en halv dl olivenolie, 2 spsk. granolie og groft salt ud over dejen.

Stil pladen i oven og bag det på  30 min ved 200 grader

 

 

015

Vild Salat

Forkog et bundt aspars ved et kort opkog. Hak dem i mindre stykker. skær et halvt salathoved ud i mindre stykker. Tilføj lidt hakket sødskærm, skvalderkål, løgkarse,purløg og fine mælkebøtte blade. Hæld lidt rapsolie, balsamiko og salt og peber på. Pynt med stedmoderblomster, de kan spises.

 

 

 

 

Brændnælde Mojo ( fra bogen “Naturens spisekammer af Anette Eckmann)

(Kold spansk sovs)

2 spsk. æblevineddike

1 skive hvidt brød fra dagen før

Et bundt persille

1 liter brændenælder (behandlet som i opskriften på urtedeller)

Salt

1 grøn chili

2fed hvidløg

½ tsk. stødt spidskommen

4 dl rapsolie

Blendes.

Smages til med rørsukker, salt/peber og lidt citronsaft.

 

019

Græsk yoghurt m. gransirup

2-3 spsk græsk yoghurt i et glas, overhældes med granolie(ca. 2-3 spsk). Pynt med lidt mysli og et granskud.

Gransirup der bruges til desserten(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)

6 dl friske granskud

4 dl vand

4 dl sukker

Skuddene og vand puttes i en gryde og koger i 15 min. Stilles til afkøling og trækker natten over uden låg.

Næste dag sies granskuddene fra og sukker tilsættes. Koger stille ind til sirup.

Hælde på flaske og opbevares køligt og mørkt.

022

 

God fornøjelse og tak for en god dag til de fremmødte!