Nye granskud!
Mælkebøttesaft (fra bogen Naturens spisekammer af Anette Eckmann)
100 mælkebøtte hoveder(Kun kronbladene/det gule)
1 ½ l vand
Koges i 15 min og stødes derefter efter smag med citronsaft og sukker.
Speltotto med graneddike(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)
Til 4 per.
2dl perlespelt
300g blandede svampe
1 stort løg
3fed hvidløg
Olivenolie
50g smør
Ca. 4 spsk.graneddike
4 dl.grønsagsboullion
50g parmesan
Salt/peber
1/fennikel
Granskud til garniture
Kog spelten i rigeligt letsaltet vand efter anvisning på posen/pakken.
Perlerne må godt have lidt bid, de skal nok koge færdig sammen med retten.
Sauter imens finthakket løg og hvidløg i lidt olivenolie, ved lav varme sammen med salt/peber. Rens og snit svampene fint. Skru op for blusset og kom svampene ned til løgene sammen med smørret. Lad det svitse til det har taget lidt farve. Tilsæt eddiken. Kom spelt kernerne ned til løg og svampene. Tilsæt boullionen lidt efter lidt og lad retten samle sig mellem hver portion. Kom til sidst den fintsnittede fennikel og fintreven parmesan i retten. Gem lidt fennikel til garniture. Smag til med eddike, salt, peber. Pynt med hakket fennikel og granskud.
Salat med granskud(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)
1 salathoved
3 små æbler
1dl hasselnødder
½ dl granskud
2 spsk. Gransirup
1 spsk. æblecidereddike
Skyld salaten og granskuddene og dup der tørre.
Hak skuddene groft. Rist hasselnødderne på en tør pande. Skær æblerne i både og fjern kernehus. Varm eddike og sirup på en pande, tilsæt æblebådene og lad simre i 5 min. Hæld æble eddike blandingen i en salatskål og køl af. Bland salat og granskud i og vend til sidst de grofthakkede nødder i.
Brændnældebrød(fra bogen Naturens spisekammer af Anette Eckmann)
½ liter vand
25 g gær røres rundt
Der tilsættes
½ dl olivenolie
1 tsk. rørsukker
1 dl hakkede sorte oliven
½ l brændenælder, der har været overhældt med kogen vand og taget op og presset for vand og hakket.
1 dl solsikkekerner
150 g rugmel(jeg brugte grahamsmel)
Ca. 450g hvedemel.
Dejen skal være lidt klistret men ikke flydende.
Stilles til hævning 1-2 timer.
Puttes i to kageforme og hæver igen i en halv time.
Pensles og kan pyntes med brændenælde blade. der også pensles.
Bag ved 200 grader i cirka 40 min.
Yoghurt med gransirup
Gransirup(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)
6 dl friske granskud
4 dl vand
4 dl sukker
Skuddene og vand puttes i en gryde og koger i 15 min. Stilles til afkøling og trækker natten over uden låg.
Næste dag sies granskuddene fra og sukker tilsættes. Koger stille ind til sirup.
Hælde på flaske og opbevares køligt og mørkt.
Graneddike(fra bogen Mad med gran af Julie A Swane og Johanne S. Bjørndahl)
3 dl friske skud
4 dl lagereddike.
Skyl skuddene og dup dem tørre. Puttes i flaske med eddiken. Står solrigt sted og trækker 5 dage til 3 uger. Sies og hældes på flaske, med et par enkelte skud for syn skyld.