Mindfulness haven

 

Hvad er det der Mindfulness?

Er der mange der spørger mig om. Det kan fortælles meget kort. Det er “bevidst nærværende opmærksomhed” og kommer fra forskere og praktikere på dette område (Kabat-Zinn, 1990; Williams, 2007; Siegel, 2007), som opfandt ordet eller begrebet mindfulness. Kendetegnet for disse forskere er en forståelse af mindfulness, som en “måde at være i verden på, i form af en bevidst tilstedeværelse i nuet, på en ikke bedømmende eller vurderende måde”.

Mindfulness er ikke et modeord. Selve måden at tænke på og arbejde med sig selv på, kommer fra gammel buddhistisk tænkning og praksis. Men i Danmark er det stadigt nogenlunde nyt, selvom nogle har arbejdet med det de sidste 20 år.

Mange institutioner, firmaer og top erhvervsledere er allerede i gang med at gøre det til en naturlig del af
kulturen på arbejdspladsen.

Under mindfulness beskæftiger jeg mig meget med naturbaseret mindfulness og naturvisdom.

Naturen er den bedste “samarbejdspartner” på dette område. I naturen kan du bevæge dig på et hav af måder: gå, cykle, løbe, sejle osv. Der er ikke det problem, der ikke er blevet mindre eller helt ligegyldigt, efter en gåtur i naturen.

Men naturen giver også noget, der er lidt svært at beskrive med ord. Den giver en stemning, plus at f.eks fuglenes sang eller bølgernes skvulpen virker beroligende. Naturen er de optimale og oprindelige kulisser, at gå ud og dyrke mindfulness i. Men kan selvfølgelig også foregå indendørs.

Mindfulness trænes gennem meditation, nye tankemønstre og øget kropsbevidsthed, blandt andet gennem yoga. Mindfulness skal trænes som en muskel. Det er ikke nemt i starten. Men jeg har selv mærket på egen krop og sind, at daglig praksis af det, gør mig gladere og giver mig mere overskud. At jeg faktisk er blevet helt afhængig af det. At jeg har fået helt nye værktøjer til at klare stress og dagligdags problemer på.

Mindfulness haven

012

Når jeg laver kurser, dags workshops og har behandlinger, er det oftest i min egen have, som jeg kalder Mindfulnesshaven.

Den hedder sådan, da den ikke er en terapihave og det ikke er terapi, der foregår der. Det der foregår der, er naturbaseret mindfulness. Men også samtale, coaching, rådgivning og naturspiritualitet.

Mindfulnesshaven har sin helt egen facebook side, se mere her, hvor jeg på alle hverdage skriver en mindfulness tekst og tager et foto fra haven. Så kan man følge med i årstiderne i haven og lige få en “lille appetit vækker” , som man kan reflektere over og som måske lige gjorde at den dag blev god.

Selve grunden jeg bor på er 7 hektar, og cirka 1 hektar er haven hvor mit hus og stalden ligger. Resten er marker og en skov på cirka en hektar. Så der er masser af muligheder for at søge steder, hvor man kan være sig selv og finde ro.

I haven er der et drivhus, der er mødested for mange arrangementer, bliver holdt meditationer i og samtaler med klienter.

008