Egentlig plejer jeg ikke, at gå op i fastelavn.
Sidst jeg gjorde det var min datter lille og det er mange år siden.
Men i år minder fastelavn mig om det forår, der snart er i vente. Det giver en ny dejlig fornemmelse.
Jeg arbejder noget af min tid på en skole og i en SFO, hvor der i fredags blev bagt fastelavnsboller, som jeg ikke nåede at smage. Og igår var jeg inde i København og så den ene bager efter den anden med fastelavnsboller i vinduerne, uden at købe en.
Grunden var, at jeg havde lyst til at bage mine egne. Så kunne jeg nemlig få dem ligesom jeg ville.
Fastelavns boller er noget slemt noget, som jeg kun spiser en dag om året. Så går det nok!
I min version er flødeskummet skiftet ud med vegansk piskefløde( som du kan købe i flere supermarkeder, f.eks. i Irma). Det kan jeg meget bedre tåle end rigtigt flødeskum. Måske har du det på samme måde.
Fastelavnsboller (10 styks)
Læs hele opskriften igennem først!
Dejen
50 g smeltet smør (kan være Nutanas margarine for en helt vegansk bolle)
Deri kommes 2 dl rismælk
og 1 æg (kan udelades)
Røres sammen og når det er lunkent(fingervarmt) kommes der
30g gær i.
Derefter tilsættes –
1 tskf salt
2 spiseskefulde sukker
og cirka 200 g hvedemel.
Alt æltes sammen til en dejklump. Dejen hæver mindst 1 time med et fugtigt viskestykke over.
Nu deler du dejen i 10 stykker. Hvert stykke ælter du sammen og gør bollen flad ved, at trække lidt i dejstykket. På midten af dejen lægger du en spiseskefuld creme og lukker bollen forsigtigt sammen. Sammenfoldningerne skal vende nedad.
Nu hæver bolleren igen i 30 min med det fugtige viskestykke over.
Bollerne bages nu i oven i 20-25 min til de er godt gyldne.
Tages ud og afkøles.
Jeg kom glasur på mine,lavet af flormelis og vand. Derefter flækkede jeg dem og kom hindbærskum i .
Hindbærskummen bestod af vegansk piskefløde, med nogle klatter hindbær syltetøj i.
Cremen(som kan udelades) laves af:
1 æg pisket sammen med 2 spiseskefulde sukker og 2 spiseskefulde hvedemel , lidt vanilje og ca. 2 dl rismælk). Blandingen bliver varmet op til det bobler lidt og tykner. Derefter afkøles cremen.
Nu er fastelavn snart slut. Men der er ingen, der forhindrer dig i af bage bollerne en hvilken som helst anden dag!
God fornøjelse!