I går var min mand og jeg til foredrag med Lone Landmand på Køge bibliotek. Til dem, som ikke kender hende kan jeg sige, at hun har en dejlig blog, jeg har fulgt lidt med i de sidste par år. Især også de dejlige fotos fra gården nyder jeg meget. Se bloggen her: https://lonelandmand.wordpress.com/

Lone Landmand, som hun bliver kaldt, har også lige lavet en ny vigtig bog. Den glædende jeg mig også til at høre hende tale om. Madvare vs. fødevare. Mad er autentisk, dyreetikken er overholdt, de sunde ting er bevaret og der er dyrket uden sprøjtegifte. Fødevarer…ja, det er ikke noget vi bude sætte tænderne i.

bog 2

Første halvdel af foredraget handlede om, hvordan Lone og hendes mand driver deres gård i Jylland. Deres måde at gøre det på er meget lig sammen tankegang vi har her hos os. Vi har også givet noget af vores jord tilbage til naturen og dyrker økologisk og sætter dyrevelfærd højt.

Næste halvdel af foredraget handlede så om, hvad der er sket med det konventionelle landbrug, at dyrene ikke har det godt og bliver fyldt med medicin og fodret med GMO foder. Hvordan opdrættede fisk har det dårligt og at vi ødelægger mange af vores fødevarer ved forarbejdning. Så det der er tilbage ikke mere kan kaldes mad.

001

Nu har vi, her hjemme, brugt mange år på, at læse om disse ting for at leve så sundt som muligt, så for os var der ikke så meget nyt. Men er det første gang man hører om det,  bliver man rystet. Det er en skrækkelig fremtid vores børn går i møde. Selv fik jeg  tårer i øjnene, da jeg hørte om vores bier, der også er truet. Men jeg er glad for at Lone har skrevet denne bog, som vi også måtte have et eksemplar af med hem. Alle burde læse den og vågne op, når de står nede i Fakta og køber det billigste brød…..fordi det billigt!!!…….ja, men hvad indeholder det?

Ikke for at være hellig, så er vi glade for at vi er vegetarer(så støtter vi da ikke den forfærdeligt måde husdyr bliver behandlet på og så undgår vi at få  medicinrester osv.),  vi dyrker mange af vores grønsager selv, som vi lever af, det meste af sommerhalvåret og vi har også  egne høns.

Min mor  sagde altid “Bare det dansk, så det godt”, men det holder ikke, sådan er det kun hvis det er økologisk. Et dansk æble bliver for eksempel sprøjtet med flere forskellige sprøjtegifte flere gange under modningen.

002

Ofte bager vi selv vores brød af økologisk mel, især fordi alt andet smager af pap. I dag har jeg så på vej hjem købt mel af økologisk korn malet på  stenkværn, da det er det bedste. På den måde bevarers de fleste af de gode ting fra kornet.

Nu jeg spændt på at smage de boller i morgen, når de har koldthævet hele natten.

Tak fordi der findes nogen som Lone landmand, der kæmper for dyre etik, økologi og sund mad!!!!