Fra jord til bord, i min egen have

Jordskokker 1I det tidligste forår kørte min mand og jeg forbi en gård, der solgte runde jordskokker. En hel pose for en 5. kr. det kunne vi ikke stå for og købte tre poser. Dem puttede vi i jorden og glædede os, da vi aldrig havde haft jordskokker før. Vi havde hørt, at de var meget gode, at have for havde du en gang haft jordskokker, så havde du dem altid i haven resten af dit liv.  Men nu kom den lange vente tid. Vi var faktisk ved at opgive, at de nogensinde skulle komme. Der gik flere måneder, men pludselig kom de. På øverste foto er vi i juni måned, hvor de står langs hegnet.

jordskokker 2

For nylig var vi så ude og grave nogle op. Selve planten er vissen nu og I kan måske fornemme, hvor høje de har været. Faktisk også en meget god plante til at give lidt hegn og derved lidt læ.

Jordskokker 3Vi blev dejligt overrasket, for der var dejlig mange jordskokker under hver plante. For hver plante vi gravede op brækkede vi en  knold af og smed ned i hullet, så kan der komme en ny næste år. På fotoet er de helt ny opgravede.

Jordskokker 4

På dette foto er de nyvaskede og flotte.

Jeg lavede en suppe af dem, det havde jeg hørt smagte så godt og det gjorde den også. Alt i alt en skøn oplevelse, sådan at følge sine grønsager fra jord til bord og prøve nogle vi ikke har haft før. Følge dem fra man putter dem i jorden, venter på dem, passer dem og nyder at iagttage dem, for til sidst at høste dem og spise dem. Hvis man gøre hele arbejdet op økonomisk, så kan det nok ikke betale sig, men vi har helt klart haft det så rart med det, så det har været en gave i sig selv. Den ro det giver at gå og pusle i haven og den dejlige luft du er ude i imens.  Vi ved også at de er 100% økologiske.

En dejlig fornemmelse er også, at der kommer flere ud af en. Sådan er naturen så mangfoldig.

Nu mangler jeg bare at finde ud af, hvorfor jordskokker hedder jordskokker, hvad er skokker?

Her er opskriften:

Jordskokke suppe

400g jordskokker skåret i små tern

10 mellemstore kartofler skåret i små tern

2 løg skåret i små tern

2 fed hvidløg skåret i små stykker

1.spskf timian

Alt svitses i olie et par minutter

1,5 litervand med grønsags bouillon og lidt muskatnød puttes i og suppen koger i en halv time.

Den afkøles nu og blendes.

Så varmes den op igen og tilsættes 1dl piskefløde og salt og peber.

Ovenpå kan du putte jordskokke chips . De laves ved at rive nogle jordskokker på et rivejern eller mandolinjern så de kommer ud i meget tynde skiver. Lægge dem på en bageplade og putte dem i ovnen på 200 grader. Hold øje med dem de skal ikke have så meget. Tag dem ud og læg dem i en skål, så kan folk selv tage. 

p.s De bliver også kaldt prutte planten….ikke helt ude grund 🙂

Jordskokker 5

 

 

{ 2 comments… read them below or add one }

Vibeke december 4, 2013 kl. 14:55

ser lækkert ud 🙂

Svar

Doreen december 16, 2013 kl. 08:54

Ja ikke!

Svar

Cancel reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: